Боевете между арменските и азербайджанските сили в Нагорни Карабах бяха възобновени, след

...
Боевете между арменските и азербайджанските сили в Нагорни Карабах бяха възобновени, след
Коментари Харесай

Боевете в Нагорни Карабах се възобновиха, жертвите са стотици |

Боевете сред арменските и азербайджанските сили в Нагорни Карабах бяха обновени, откакто двете страни си размениха обвинявания за удари над цивилни територии, написа Асошиейтед прес. 

Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах обявиха през днешния ден, че още 21 военнослужещи са били убити при сражения с Азербайджан, предава Ройтерс. Така общият брой на военните жертви на отцепниците е достигнал 223 от началото на боевете преди осем дни. Азербайджан не разкрива броя на починалите военни. Цивилните жертви са 25.

Арменски сили са подложили под ракетен обстрел втория по величина град в Азербайджан - Гянджа, предава Ройтерс. Армения отхвърля да е разкрила огън. Служител на арменското министерство на защитата съобщи, че " не е правилно и е цялостна дезинформация, че Армения е обстрелвала азерски замъци ". Лидерът на Нагорни Карабах - Араик Харутюнян заяви, че военновъздушната база в Гянджа е разрушена. 

От външното министерство на Армения обявиха, че с разпространяването на информация за арменски обстрел над обитаеми места Азербайджан се приготвя за “разширяване географията на войната ”. Според тях с това Азербайджан се пробва да скрие всеобщ обстрел над огромни обитаеми места в противоречивия анклав Нагорни Карабах.

Арменските военни оповестяват за ракетни удари в Степанакерт - столицата на противоречивата територия. 

Според Франс прес в последните дни се следи зачестяване на обстрела над градски зони. Сред жертвите са както военни, по този начин и цивилни.

Представители на Нагорни Карабах обявиха, че близо 200 военнослужещи на тяхна страна са починали в конфликтите досега. Осемнадесет цивилни са убити, а над 90 други са ранени. Азербайджанските управляващи не предоставиха детайлности за военните си жертви, само че обявиха, че са убити 24 цивилни и 124 са ранени, написа Асошиейтед прес.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев по-рано съобщи, че военните дейности няма да приключат, до момента в който арменските сили не се изтеглят от Нагорни Карабах. Той изиска още Армения да изготви график за евакуиране от противоречивата територия. Алиев, съобщи още, че равнодушието на интернационалната общественост е измежду аргументите за обстановката в района.

Днес, по време на визитата си в Турция, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани за помирение в Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс. Това идва на фона увеличението на броя на починалите. Столтенберг сподели: “Изключително значимо е да отправим доста ясно обръщение към всички страни, че те би трябвало да спрат неотложно стълкновенията, че ние би трябвало да подкрепим всички старания за намиране на спокойно решение по пътя на договаряния ”. Той прикани и Турция - главен съдружник на Азербайджан, " да употребява въздействието си за усмиряване на напрежението " в противоречивата територия.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че НАТО би трябвало “да призове Армения да се изтегли. ” Според формалната турска позиция би трябвало да се постави завършек на “окупацията ” на Нагорни Карабах от сепаратистите, подкрепяни от Армения. Чавушоглу съобщи още, че Армения “извършва военни закононарушения ” като атакува зони, обитаеми с цивилни.

Азербайджанският президент Илхам Алиев прикани за включване на Турция в мирния развой за Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс.

Междувременно доста задгранични публицисти напущат неофициалната столица на Нагорни Карабах - Степанакерт, след ракетните набези, оповестява РИА Новости, представена от БГНЕС. Арменските управляващи следва да провеждат пресцентър в Горис.

Спорната територия Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, само че е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения от края на сепаратистката война през 1994 година Боевете в района избухнаха на 27 септември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР